Läkande mat: Ett 30 dagars antiinflammatoriskt kostprotokoll

999,00 kr 699,00 kr
thumbnail

Läkande mat: ett 30 dagars antiinflammatoriskt kostprotokoll

Glöm inte bort att använda ditt friskvårdsbidrag för kursavgiften

Läkande mat: ett 30 dagars antiinflammatoriskt kostprotokoll, är ett kostprogram som ger dig en kickstart in i det autoimmuna protokollet (AIP) för att främja läkning och försöka dämpa effekterna av kronisk inflammation, autoimmuna sjukdomar och matsmältningsbesvär så som IBS.

I Läkande mat: Ett 30 dagars antiinflammatoriskt kostprotokoll har vi försiktigt kombinerat riktlinjer från de läkande kostprotokollen GAPS och AIP för att snabbt försöka lugna ett irriterat immunförsvar. Fokus ligger på att ta bort vanliga allergena livsmedel och ge kroppen gott om näring för att främja läkning och återhämtning.


Läkande mat: ett 30 dagars antiinflammatoriskt kostprotokoll

Passar för dig som

 • Lider av en autoimmun sjukdom
 • Lider av födoämnesintoleranser
 • Problem med inflammatoriska åkommor
 • Vill prova att läka med en kost- och livsstilsförändring
 • Är beredd att lägga ner tid och energi för din egen hälsa

Det här är inget för dig som

 • Vill ha en Quick-Fix
 • Är fullt frisk utan några krämpor
 • Inte äter kött

Sagt om programmet

user-icon

Ingela

Johan och Rebecca, jag måste säga att ert program är något av det bästa jag prövat. Lättförståeligt, bra recept (utan en massa ingredienser som måste införskaffas och bara används lite utav), lättlagat, inga stora kostnader, bra smaker m.m. Jag började äta aip i slutet på februari (då jag kände att jag orkar inte längre med min onda kropp, över 30 år med muskelvärk och inflammationer) Hittade er och hoppade på ert 30-dagars kostprogram. Något av det bästa jag gjort! Har 25 kg övervikt efter att knappt ha kunnat gå i 1 1/2 år... Har kämpat med dessa kilon i tre år men inget tycks hjälpa, men nu, nu har jag tappat 11 kg sedan starten. Så jag är så tacksam för ert program! Ni har gjort något helt fantastiskt bra och jag tror att ni kommer att hjälpa massor av människor. Tack!
user-icon

Maria

Föglö (Åland)
Jag tycker materialet har varit väldigt lätt att förstå, bra recept och har det funnits frågor har svaren kommit hastigt! 🙂 Jättebra med en FB-grupp!! Allt har varit så himla himla bra! Första och andra veckan gjorde störst inverkan på mig! Helt otroligt vilken känsla i kroppen! Pigg, alert, vaken och verkligen energisk! Lite problem med att hitta alla matvaror... Bor man på en ö med begränsat utbud så blev det lite knepigt.. Men inget som inte gått att lösa! 🙂 TUSEN TACK!!!
user-icon

Monica

Östersund
Jag mår väldigt bra på den kosten. Det har såklart varit mycket matlagning. Annars bara positivt för kroppen och måendet. Jag är väldigt nöjd och tar med mig nya goda vanor till min vardag!
user-icon

Malin

Stockholm
Kul, inspirerande, lättlagade och goda recept. Väldigt smidigt med veckomenyer och inköpslistor för varje vecka. Bara positivt att säga om detta program, tummen upp 👍
user-icon

Vivi-Ann

Kungälv
Programmet är välgjort. Spännande med nya smakupplevelser ex. hade jag aldrig tillagat pumpa förut och den soppan var ju jättegod!
user-icon

Sara

Borrby
Det har varit väldigt spännande med nya recept på mat som jag gärna äter. Min kropp ömmar mindre och min hy är mycket bättre. Har dessutom tappat ca 6 kg som en bonus.
user-icon

Anna

Ugglarp
Mycket positivt. Det har varit så skönt att bli guidad i vad jag ska äta samt få info kring vad jag ska handla, hur jag ska utföra maträtterna, vad jag ska tänka på etc, etc. Har även uppskattat er tydlighet kring många områden - ni har gett god information om AIP och dess funktion. Ni ska ha ett stort tack o jag tycker Ni ska känna er stolta över att ni fixat ihop ett så fint och trevligt program/protokoll.

Vad är det autoimmuna protokollet?

Det autoimmuna protokollet (AIP) är en vidareutveckling av paleodieten som fokuserar på oprocessad och näringsrik mat. AIP är specifikt framtaget för personer som lider av en autoimmun sjukdom eller som har problem med kronisk inflammation eller matsmältningsproblem så som IBS. Principen i AIP är att utesluta specifika livsmedel som antingen är kända allergener, innehåller ämnen som kan irritera tarmslemhinnan och få den att börja läcka eller som på något annat sätt kan stimulera immunförsvaret.

Målet med det autoimmuna protokollet är att läka en läckande tarm, balansera tarmfloran och lugna immunförsvaret.

Läs gärna vår artikel där vi går in på djupet varför kosten spelar stor roll vid inflammation och autoimmuna sjukdomar.

OBS! Det autoimmuna protokollet är ett temporärt protokoll. Efter 30 dagar med en strikt kost kan du börja återintroducera uteslutna livsmedel.


I Läkande mat: ett 30 dagars antiinflammatoriskt kostprotokoll ingår följande

 • Gott om tid för förberedelservi har inkluderat 1 vecka för förberedelser innan du börjar följa kostschemat som är på 30 dagar. Under den veckan kan du läsa igenom materialet, göra inköp m.m.
 • Recept för 30 dagarrecepten är specifikt framtagna för att motverka läckande tarm och dämpa inflammation. Alla recept är AIP-vänliga!
 • 4 kompletta veckomenyerdu slipper fundera över vad du ska äta. 
 • Inköpslista
 • Tillgång till en sluten facebookgrupp där du kan prata med andra deltagare. 
 • Mailutskickvarje vecka skickar vi ut mail med information och vägledning för att hjälpa dig på vägen
 • Generell information och tips om kost vid autoimmuna sjukdomar
 • Råvaruguide för AIP
 • Kompletterande resurser – Tips och råd om hur du lever en antiinflammatorisk och hälsosam livsstil. Du kommer få tips inom allt från sömn och stresshantering till rörelse.
 • Fermentera Mera – Drycker för en gladare mage (E-bok ) – Lär dig grunderna i fermentering av olika drycker för att tillföra kroppen goda bakterier. Värde: 79 kr.

Allt material finns tillgängligt online så du slipper passa några tider och kan ta dig igenom materialet i din egen takt. Du kommer även få ett recepthäfte som du kan ladda ner och skriva ut tillsammans med en matsedel för 30 dagar.


En kostomställning är alltid svår och utmanande. Med Läkande mat: ett 30 dagars antiinflammatoriskt kostprotokoll får du färdiga veckomenyer och inköpslistor så du slipper undra vad du ska äta och hur du ska tillaga det. Du får även tillgång till support via en privat facebookgrupp där du kan skriva med andra deltagare.

Utöver detta får du även tillgång till resurser som kan hjälpa dig att leva en hälsosam antiinflammatorisk livsstil. Det är inte bara kosten som är viktig för din återhämtning!

Kostprogrammet Läkande mat fokuserar på näringsrik och antiinflammatorisk mat och är helt kompatibelt med AIP. Vanliga allergener, råvaror som har tendens att bidra till läckande tarm, inflammatoriska livsmedel och all typ av processad föda utesluts för att ge kroppen en chans att återhämta sig.

Recepten och veckomenyerna

 • Enkla lättlagade recept
 • Samtliga ingredienser bör hittas i vanlig matbutik
 • Du kommer bli en fena på att koka benbuljong
 • Lagad mat till varje måltid – frukost, lunch och middag
 • God mat på rena råvaror
 • Färdig inköpslista

Vi har satt ihop recept som ska vara lätta att tillaga så att dom även passar dig som inte är någon fena i köket. Vi utgår utifrån råvaror som du enkelt bör hitta i din matbutik.

Du kommer att behöva tillaga benbuljong vid flera tillfällen då detta kommer att vara grunden i många recept. Du kommer att äta eller dricka benbuljong dagligen för att hjälpa kroppen att läka.
Första veckan kommer bestå av mycket strikt kost med lättlagad och lättsmält mat. Denna vecka kommer du troligen inte tycka är så spännande, men det är inte heller meningen. Här ligger fokus på snabb effekt på kortast tid!

Efter första veckan kommer du efter hand få laga mer och mer varierad kost men med fortsatt fokus på benbuljong och grönsaker.

Kostschemat är planerat utifrån att du under helgen (eller annan ledig dag om du arbetar helg) ska förbereda viss mat och buljong inför kommande vecka. Vi vill undvika att du hamnar i en situation där du är hungrig men inte har någon bra mat tillgänglig. Vi vet hur lätt det är att göra sämre val när man är trött, hungrig och inte vill laga mat!


Programmets upplägg

Programmet sträcker sig över 5 veckor vilket inkluderar 1 vecka som används som förberedelse innan kostschemat drar igång. Kostschemat sträcker sig över 30 dagar.

 • Förberedelse – Innan programmet kör igång behöver du göra vissa förberedelser så som att koka buljong. Du har en hel vecka på dig att förbereda dig inför kostschemats start.
 • Fas 1 – Programmet inleds med 2 dagars valfri benbuljongsfasta för att lugna matsmältningssystemet och tillföra läkande näringsämnen.
 • Fas 2 – Den första veckan ligger fokus på lättsmält mat i form av soppor och grytor med en bas av benbuljong för att underlätta matsmältningen och för att främja läkning av tarmslemhinnan.
 • Fas 3 – Recepten övergår till en allt mer varierad kost i stil med AIP
 • Fas 4 – Programmet följer en ren AIP-kost och börjar förbereda dig inför eventuell återintroduktion av uteslutna råvaror. (Obs, återintroduktionsfasen ingår inte bland recepten men du får teoretisk guidning bland resurserna)

Recepten är inte till för dig som nödvändigtvis vill få stora kulinariska upplevelser. Maten är näringsrik i första hand men självklart vill vi visa dig att det går att laga god och läkande mat trots en strikt kosthållning.

Läkande mat: ett 30 dagars antiinflammatoriskt kostprotokoll är ett program som ska följas under en begränsad tid. Vårt kostschema sträcker sig över fyra veckor, efter det kan du försiktigt börja återintroducera uteslutna livsmedel igen. Du lär dig mer om återintroduktion i programmet.

Beroende på din situation kan du behöva äta enligt ett strikt autoimmunt protokoll längre än 30 dagar. Du kan då återanvända recepten du får i detta program.

Tveka inte att anmäla dig redan idag för att återta kontroll över din hälsa!

Kursen är helt online-baserad vilket innebär att du kan påbörja den när och var du vill. Från det att du anmält dig till kursen får du en inbjudan till den privata Facebookgruppen och tillgång till allt kursmaterial.

E-kurser är undantagna från ångerrätten enligt distansköplagen eftersom materialet direktlevereras och inte kan återlämnas. Genom att köpa vår e-kurs godkänner du att ångerrätten har avtalats bort.

Kursinformation

 • Lektioner 38
 • Test 0
 • Längd 37 dagar
 • Språk Svenska
 • Studenter 166
 • Bedömning Ja
 • Introduktion 0/6

  • Lektion1.1
   Välkommen! 02 min
  • Lektion1.2
   Instruktioner 01 min
  • Lektion1.3
   Support 01 min
  • Lektion1.4
   Socialt ätande 05 min
  • Lektion1.5
   Hälsologg 03 min
  • Lektion1.6
   Frågor & Svar 10 min
 • Läkande mat 0/9

  • Lektion2.1
   Information och förberedelser 05 min
  • Lektion2.2
   Tips för att lyckas med Läkande mat 02 min
  • Lektion2.3
   Kostschema
  • Lektion2.4
   Benbuljongsfasta 05 min
  • Lektion2.5
   Recepthäfte
  • Lektion2.6
   Vecka 1 (Dag 1 – 8) 02 min
  • Lektion2.7
   Vecka 2 (Dag 9 – 15) 02 min
  • Lektion2.8
   Vecka 3 (Dag 16 – 22) 02 min
  • Lektion2.9
   Vecka 4 (Dag 23 – 30) 02 min
 • Det autoimmuna protokollet 0/3

  • Lektion3.1
   AIP i ett nötskal 10 min
  • Lektion3.2
   Råvaruguide
  • Lektion3.3
   AIP in på djupet 15 min
 • Instruktioner & guider 0/3

  • Lektion4.1
   Benbuljong – Allt du behöver veta! 10 min
  • Lektion4.2
   Gör egen kokosyoghurt 05 min
  • Lektion4.3
   Lär dig göra surkål 05 min
 • Helhetshälsa: En antiinflammatorisk livsstil 0/14

  • Lektion5.1
   De 4 grundpelarna 05 min
  • Lektion5.2
   Kostens påverkan 02 min
  • Lektion5.3
   Livets hjul 02 min
  • Lektion5.4
   Makronutrienter 02 min
  • Lektion5.5
   Metabolisk typ 05 min
  • Lektion5.6
   Drick vatten 05 min
  • Lektion5.7
   Planera vad du ska äta! 03 min
  • Lektion5.8
   Stresshantering 07 min
  • Lektion5.9
   Sömn 03 min
  • Lektion5.10
   Lär dig andas rätt 02 min
  • Lektion5.11
   Kroppshållning 03 min
  • Lektion5.12
   Rör på dig! 10 min
  • Lektion5.13
   Träna eller vila 02 min
  • Lektion5.14
   Målsättning 07 min
 • Avslutning 0/2

  • Lektion6.1
   Vad ska jag göra härnäst? 02 min
  • Lektion6.2
   Återintroduktion 03 min
 • Extramaterial 0/1

  • Lektion7.1
   E-bok: Fermentera mera – drycker för en gladare mage
Hej, Johan & Rebecca här! Vi båda brinner för helhetshälsa och bra mat vilket är en grundpelare i vårt arbete som hälsocoacher och hälsoinspiratörer. Vårt fokus ligger främst på antiinflammatorisk kost och AIP eftersom det är den kosthållningen vi själva primärt äter efter. Vi driver en populär hemsida inom ämnet helhetshälsa vid namn Hälsa som livsstil (www.halsasomlivsstil.com). Där kan du läsa artiklar om hälsa, hitta nyttiga recept och en massa inspiration.
999,00 kr 699,00 kr

  82 kommentarer

 1. 1 januari, 2017
  Svara

  Funkar det för diabetiker typ 1

  • 1 januari, 2017
   Svara

   Hej Ola,
   Ja, detta kostprotokoll fungerar även för diabetiker typ 1. Alla former av raffinerat socker och näringsfattiga kolhydrater är uteslutna i detta protokoll (all processad mat är utesluten) vilket bör minska behovet av insulin för din del. Du kan dock behöva göra vissa individuella modifikationer, men det gäller för alla eftersom det i finns något kostprotokoll som passar exakt alla.

  • Susanna Andersson
   1 februari, 2017
   Svara

   Det vill jag också veta.

   • 1 februari, 2017
    Svara

    Hej Susanna,
    Vad är det du vill veta?

    Om det gäller diabetes typ 1 kan du se mitt svar till Ola ovan.

 2. 1 januari, 2017
  Svara

  Hej har ni erfarenhet av RA och dess besläktade sjukdomar (sle, sjögren)?

  • 1 januari, 2017
   Svara

   Hej Helena, Någon personlig erfarenhet av RA, SLE eller Sjögrens har vi inte.

 3. 1 januari, 2017
  Svara

  Hej, funkar det för multiallergiker? Jag äter protonpumpshämmare medicin för att dämpa inflammationen i magsäcken och äter redan väldigt strikt kost. Detta är jag allergisk mot:
  -Alla sädesslag (vete, korn, råg, havre)
  -Baljväxter
  -Guarkärnmjöl
  -Backhornsklöver
  -Soja
  -Avokado
  -Bovete
  -Sesamfrön
  -Kokos
  -Mjölkprotein
  -Fisk och skaldjur (funkar dock ibland)
  -Nötter
  Jag äter kött, grönsaker och frukt samt naturligt glutenfritt mjöl. Getmjölk och ost fungerar bra samt vegetabiliska fetter.
  Är det onödigt för mig att följa 30dagars kursen eftersom jag redan äter så begränsat?

  • 1 januari, 2017
   Svara

   Hej Edde,
   Du utesluter redan många av de saker som är uteslutna i programmet. Det som din kost kanske saknar är fokus på de mer läkande typerna av mat. Programmet fokus ligger på att främja mag- och tarmhälsan vilket troligen kan vara fördelaktigt i ditt fall.

   Jag vet inte om det är onödigt för dig att följa kursen eller inte, i värsta fall har du “bara” fått tillgång till en massa recept och andra hälsoresurser och i bästa fall kanske kostprotokollet får dig att må bättre.

 4. bmrudolfsson
  1 januari, 2017
  Svara

  Hej, Passar kursen även för mig som har överväxt av Candida och inte kan äta någon form av socker, inte heller fruktsocker.

  • 1 januari, 2017
   Svara

   Hej, Det här kostprotokollet är inte en ren candida-diet men det har många likheter. Du kan behöva göra vissa justeringar av några recept men överlag bör det här protokollet även vara lämpligt för någon med en candidaöverväxt. Vi hjälper till med justeringar som en del av supporten som ingår i programmet.

 5. 1 januari, 2017
  Svara

  Kokar redan köttbuljong, 12 immar och äter,dricker varje dag.
  Är multiallergiker,mer än Edde,gör egen havremjölk och ätter för det mesta endast ett par ggr/vecka vitt kött
  Ingen socker,ingen alkohol,ingen,läsk,snask endast av frukt,egen gjort.
  Fisk och skaldjur allergiker
  Gluten utesluten och mjölk alla vita produkter,kokosolja,olivolja ingen smör i någon form,
  Känner samma som Edde att jag gör så mycket redan och känner mig redan bättre.
  Jag får lov att fundera på saken,
  Svara mig ärligt om det är någonting mer ni kan erbjuda,receptet gör jag själv och är helt nöjd,

  • 1 januari, 2017
   Svara

   Om det du redan gör fungerar bra för dig så är det ju bara att fortsätta med det. Eftersom du skriver att du redan är nöjd så ska du nog gå på den känslan, om du inte är helt säker på att du vill gå programmet så bör du inte göra det. Allt vi erbjuder hittar du i beskrivningen om programmet ovan.

 6. 1 januari, 2017
  Svara

  Vad kostar det?

  • 2 januari, 2017
   Svara

   Det kostar 699kr för tidig anmälan (fram till 25 januari) sen kostar det 899kr.

   • Sunshinelinn
    5 februari, 2017
    Svara

    Hej!
    När man ska anmäla sig så står det 899 kr trots att man skulle få rabatterat pris vid tidig anmälan?

    • 5 februari, 2017
     Svara

     Hej,
     Rabatten för tidig anmälan tog slut den 25 januari.

 7. 2 januari, 2017
  Svara

  Hej, jag har drabbats av flera autoimmuna sjukdomar över tid. Reumatism som jag fått senast är det som smärtar och hindrar mig mest i mitt liv. Jag testade strikt AIP i 75 dagar i somras/höstas och smärtorna blev inte mindre. Det som hände var att jag behöver mindre insulin ( jag har diabetes typ 1) och att jag gick ner 9 kg på 2 månader. Avbröt AIP för att jag redan innan viktminskningen var smal.
  Jag vill gärna testa igen med lite hjälp, och undrar om du/ni tror att det är någon idé?
  Har nyligen fått behandling mot de reumatiska besvären – cellgifter, kortison och antiinflammatorisk medicin (Orudis Retard). Kan jag testa kostprogrammet parallellt med medicineringen?

  • 2 januari, 2017
   Svara

   Hej,
   Det här programmet är uppbyggt på riktlinjerna för AIP och GAPS. Det finns väldigt många sätt att äta enligt AIP, i det här programmet har vi lagt upp det så här.
   1. Programmet inleds med 2 dagars benbuljongsfasta för att ge matsmältningssystemet tid att vila och återhämta sig.
   2. I nästa fas är det primärt lättsmälta soppor/grytor med en benbuljongsbas för att matsmältningssystemet ska få ta det lugnt och för att främja läkning av tarmslemhinnan. De två första faserna är hämtade från GAPS-dieten.
   3. I nästa fas övergår vi allt mer till lagad mat i likhet med AIP.
   4. I sista fasen är det en ren AIP-kost som förbereder dig inför eventuell återintroduktion av uteslutna råvaror. (Återintroduktion är inte en del av detta program)

   Vad gäller din fråga angående kostprogrammet och din medicinering kan vi inte svara på detta. Vi ser inga hinder med kostprogrammet eftersom det bara består av riktig mat men du bör prata med din läkare om du är osäker.

 8. 2 januari, 2017
  Svara

  Jag favoriserar vegetarisk kravmärkt mat… Lägger gärna till fisk och skaldjur… Passar postprogrammet mig ändå? /Kerstin

  • 2 januari, 2017
   Svara

   Hej Kerstin,
   Programmet är inte anpassat för en vegetarisk kost, däremot uppmuntrar vi till ekologiska och helst kravmärkta råvaror. Grönsaker är en väldigt stor del i programmet men det ingår också benbuljong och kött. Recepten varierar mellan kött, fisk, fågel och skaldjur med en massa grönsaker så klart. Eftersom vi använder benbuljong i många recept så blir de inte vegetariska trots att det specifika receptet inte innehåller kött.

 9. 2 januari, 2017
  Svara

  Hej har ni erfarenhet av reumatism, sle eller sjögren samt hypotyreos? Tänkte också fråga om den här 30-dagars dieten är barnvänlig?
  Mvh
  Helena Lundhammar

  • 2 januari, 2017
   Svara

   Hej Helena, vi har ingen personlig erfarenhet om de sjukdomarna du nämner men vi har kännedom om dom. Kostprotokollet består av riktig mat, dvs oprocessade livsmedel så som grönsaker och protein från olika animaliska källor. Om barnet är vant vid att äta mycket grönsaker är det inget problem för barn att äta denna kost. Kosten kan dock vara onödigt begränsad om barnet inte är i behov av en specifik antiinflammatorisk kost.

 10. 3 januari, 2017
  Svara

  Hej!
  Hur fungerar det här med mig som har oestoporos?

  • 3 januari, 2017
   Svara

   Hej Siv,
   Fokus i vårt program ligger på näringsrik mat vilket är viktigt när man lider av benskörhet så kostprotokollet kan vara till hjälp för dig. Men vi kan inte lämna några garantier att programmet kommer hjälpa dig. Det är i så fall om du känner att du vill prova och se hur det går.

   I värsta fall får du “bara” tillgång till exklusiva recept och en massa annan hälsoinformation och i bästa fall kommer du må bättre efter att du genomgått programmet.

 11. 3 januari, 2017
  Svara

  Ingår baljväxter i ert program? Eftersom jag äter paleokost enligt Staffan Lindeberg, där baljväxter uteslutits, kanske inte programmet passar för mig?

  • 3 januari, 2017
   Svara

   Hej Eva,
   Programmet följer riktlinjerna för AIP vilket är en vidareutveckling av Paleo så detta programmet bör passa dig perfekt om du redan äter en paleokost. AIP står för det autoimmuna protkollet men är även känt som Autoimmun Paleo så alla livsmedel som är uteslutna inom Paleo är automatiskt uteslutna ur AIP. Sen är där fler livsmedel som utesluts ur AIP för att ge kroppen en bättre chans att läka från läckande tarm. Du kan läsa mer här om AIP och vad det innebär. http://www.halsasomlivsstil.com/paleo-vad-ar-det-paleokost/#Autoimmun_PaleoAIP

   • 5 januari, 2017
    Svara

    Tack för svar. Jag äter som sagt paleo sedan flera år, och sedan tidig höst har jag även uteslutit ägg, nötter, fröer, ris och nattskatteväxter, och inte blivit bättre i mina besvär. Kan det här programmet ändå göra någon skillnad för mig?

    • 5 januari, 2017
     Svara

     I det här programmet tar vi det några steg längre än att bara utesluta några råvaror och försöker få med ett helhetstänk vad gäller hälsa och att ge kroppen god läkningsförmåga.

     Programmet går igenom 4 faser för att främja läkning, vi börjar med att ge matsmältningssystemet en chans att vila med hjälp av en kort benbuljongsfasta. Efter det går vi vidare till att börja äta lättsmält mat i form av soppor och grytor för att sedan trappa upp till flera olika typer av mat. Du kan läsa om dessa faser under rubriken “Programmets upplägg” i programbeskrivningen ovan.

     I det här programmet går vi också utanför bara kostens betydelse, även om det är en stor och viktigt del. Förutom bara recept får du även en massa andra bra tips och information om livsstilsfaktorer som också spelar in i läkningsprocessen.

     Vi kan såklart inte garantera att du upplever någon förbättring. Men som jag skrivit till några andra som också frågat: “I värsta fall får du ”bara” tillgång till exklusiva recept och en massa annan hälsoinformation och i bästa fall kommer du må bättre efter att du genomgått programmet.”

     Så du får ta dig en funderare Eva om du tror detta kan vara någonting värt att testa.

 12. 9 januari, 2017
  Svara

  Har många allergier och en histaminintolerans har ni den kompetensen som behövs för att ändå ge mej en fullt fungerande plan?
  Vh Rose-Matie

  • 9 januari, 2017
   Svara

   Hej!
   Recepten följer riktlinjerna för AIP, det vill säga att potatisväxter, baljväxter, mjölkprodukter, spannmål, nötter, frön, ägg och alla processade livsmedel är uteslutna. Det är många av de råvaror som också ställer till det vid histaminintolerans så det blir lite två flugor i en smäll. Vissa recept kan du behöva justera för att passa dig bättre om du vet att där är några råvaror som inte fungerar för dig. Vi hjälper gärna till så gott vi kan med att fundera ut substitut.

   Benbuljong en stor del av programmet, benbuljong som kokas under en lång tid kan vara ett problem för vissa med histaminintolerans. Sättet att komma runt det är att dra ner på tillagningstiden så det bör inte vara något problem.

   • lillarailton
    15 februari, 2018
    Svara

    Kokte benbuljong första gången förra veckan och drack en halv kopp direkt. Fick en kraftig allergiattack på natten, samt giktattack. Nu förstår jag varför med allergin. Tar nu buljongen i mat och det fungerar. Ska koka kortare tid nästa gång. Kokade tio timmar sist.

 13. 16 januari, 2017
  Svara

  Hej!
  Utesluter ni FODMAPs också under dessa veckor? Jag har ätit paleo, LCHF m.m. Skulle vilja ha en aip med LCHF-twist och utan FODMAPs då jag känner att jag reagerar starkt på vissa av dessa.

  • 16 januari, 2017
   Svara

   Hej Maria,
   Vi har inte fokuserat helt på att undvika FODMAPs men vi har haft det i åtanke, majoriteten av recepten är låga i FODMAPs. Många problematiska FODMAP-råvaror inte är en del av AIP så där försvinner en hel del av problemet.

   Vi har försökt anpassa recepten så att det ska passa så många som möjligt men sen kommer det troligen behövas vissa justeringar från person till person eftersom vi alla mår bättre/sämre av olika saker. Det är inga komplicerade recept i programmet utan det går att justera utan större problem vilket vi också gärna hjälper till med som en del av supporten.

   Vissa recept inkluderar blomkål, svamp och lök som ju är FODMAPs. Beroende på hur känslig man är kan man behöva byta ut några eller alla av dessa men det är ju individuellt.

   Generellt kan recepten klassas som liberal lchf där vissa har mer och andra mindre mängd kolhydrater. Tanken är dock att du ska styra detta själv genom att anpassa sammansättningen på din tallrik för att hitta det som passar dig bäst.

 14. 18 januari, 2017
  Svara

  Intressant! Jag kommer att vara bortrest en helg under denna period och ha svårt följa protokollet. Går det bra ta kursen ändå? Jag lider av en hel del matintoleranser och läckande tarm!

  • 19 januari, 2017
   Svara

   Hej Elisabeth,
   Det ska inte vara några problem. Det är så klart önskvärt om du kan följa kostprogrammet i 30 dagar sammanhängande. Men om du har svårt att följa det under en helg är det inte hela världen, det är bara att plocka upp där du slutade. Allt material är tillgängligt under hela kursens gång så du kommer inte gå miste om någonting av det.

 15. frisk
  19 januari, 2017
  Svara

  Hej! Har precis fått diagnosen Alopecia och ör livtödd att tappa allt hår!!! Är under utredning för fibolmyagi . Har sedan många år INS och lidit av svamp under fötterna, på tungan, på kroppen, inte nu men fler återkommande scampi underlivet och camdida. Har astma och kronisk bronkit vilket jag då är beroende av acitylsystin …. passar detta mig? Tack på för hand!

  • 19 januari, 2017
   Svara

   Hej,
   Vad gäller eventuell medicinering du använder kan jag inte svara på det. Är du osäker bör du prata med din läkare. Programmet består enbart av riktig mat, dvs naturliga råvaror med fokus på näringstäthet, så ur den synvinkeln kan jag inte se några problem för din del.

 16. Falkinna
  19 januari, 2017
  Svara

  Hej!
  Jag har en kronisk tarmsjukdom, kollagen kolit och vill anmäla mig till kursen.
  Jag är dock bortrest och kommer hem igen den 28 februari.
  Min fråga är; kan jag börja mina 30 dagar när som eller missar jag något på vägen om jag inte eeltar de första dagarna?

  Hälsningar Irène

  • 19 januari, 2017
   Svara

   Hej Irène,
   Allt du missar är supporten under de dagar du är bortrest men du har möjlighet att ställa frågor under de resterande dagarna som kursen varar. Vad gäller innehållet så får du tillgång till allt från om med den 25 februari så du kan sen välja att påbörja veckomenyerna när du är hemkommen igen.

 17. 19 januari, 2017
  Svara

  Hej har man lektioner så att man skall hålla tider för att vara med på denna kurs? Eller är all information tillgänglig från dag ett?
  Mvh Hanna

  • 20 januari, 2017
   Svara

   Hej Hanna,
   Allt material är tillgängligt från dag 1 så du behöver inte passa några tider alls och kan läsa igenom det i din egen takt. Vi erbjuder support från kursstart och 30 dagar framåt men rent tekniskt kan du påbörja matschemat när du vill om det inte passar för dig att börja direkt.

 18. 22 januari, 2017
  Svara

  Hej. Har artros och övervikt. Inflammationer som blossar upp lite då och då i leder. Undrar om det kan hjälpa mig att ta denna kurs.

  • 22 januari, 2017
   Svara

   Hej Eva-Lena,
   Programmet handlar om näringsrik och ren mat utan tillsatser vilket är en förutsättning för att motverka inflammation och övervikt. Många av recepten innehåller också benbuljong vilket är toppen för lederna vilket förhoppningsvis kan hjälpa dig. Jag tror du kan få ut en hel del av att gå denna kurs, du kan ju alltid prova och se. Skulle det sen visa sig att det inte var för dig så kan vi alltid lösa det.

 19. 23 januari, 2017
  Svara

  Hej, detta låter intressant!
  Men har en fundering. Hur är det med recepten, vet att inälvsmat ingår i aipkost
  Och jag har stora problem med att äta inälvsmat. Finns det något alternativ i recepten?
  Tack!

  • 23 januari, 2017
   Svara

   Hej Lotta,
   Vi har egentligen bara ett recept med invälvsmat just av den anledningen att många kan ha svårt med det. Så vi försöker försiktigt introducera deltagarna till invälvsmat genom att inkludera lever i biffar. Detta går dock att utesluta helt om man vill. Sen uppmuntrar vi de som gillar inälvsmat att gärna äta mer av det men det är som sagt bara ett recept där vi faktiskt inkluderat det.

 20. sannalinnea
  7 februari, 2017
  Svara

  Hej Johan!

  Jag inväntar kursstart men har förberett genom att koka benbuljongen enligt ert recept. Vi letade överallt efter ben med led men fann inga i Norrköpingsområdet. Buljongen är nu gjord men vi fick inte den gelé konsistensen ni beskriver. Är buljongen otjänlig då utifrån näringsinnehåll?

  Hälsn Sanna

  • 7 februari, 2017
   Svara

   Hej Sanna!
   För att få buljongen geléig måste man använda bitar mer mycket brosk och det finns främst i leder. Buljongen ni kokat är inte otjänlig, den har bara inte uppnått full potential men där kommer fortfarande vara näringsämnen som är bra att få i sig. Vi kommer gå in mer på benbuljong i kursen men det man kan göra är att tillsätta t.ex. ett par bitar oxsvans eller grisfötter tillsammans med de övriga benen. Då får du ut en massa gelatin och din buljong kommer stelna när den kyls ner.

 21. 8 februari, 2017
  Svara

  Hej!

  Är intresserad av programmet då jag provat allt men ändå lider av svår pollenallergi halva året? Är eran erfarenhet att personer med pollenallergi blir hjälpta av denna kost? Det som oroar mig är min oförmåga att äta o dricka sådant jag inte tycker om. Konsistensen och innehållet i benbuljongen gör att jag oroar mig för att jag inte ska kunna få i mig denna. Vet du hur det brukar fungera för era deltagare

  • 9 februari, 2017
   Svara

   Hej Therese,
   Vad roligt att du är intresserad av programmet. Allergier är bland annat kopplat till en obalanserad tarmflora vilket AIP hjälper till att återställa. Att denna kost är ett botemedel mot allergier vågar jag dock inte påstå men av den erfarenhet jag har, både personlig och hos personer jag coachat, har det fungerat positivt.

   Du är den första som uttrycker oro kring benbuljongen. I programmet är det inte nödvändigt att dricka benbuljong, även om vi uppmuntrar till det. Vi har medvetet satt ihop recept som innehåller benbuljong så att det blir en naturlig del av måltiden, t.ex som smaksättare i soppor och grytor. Om du upplever att du har svårt att dricka benbuljong kanske du har lättare att få det i dig via maten istället?

   Om du sen inte gillar smaken på buljongen är det en sak som är lättare att åtgärda, då är det bara att smaksätta den med grönsaker och örter som du tycker om. Vi använder främst kycklingbuljong i programmet, dels för att vi tycker den är godast men också för att den är lättast att göra. Den får en lite söt smak från morötterna som jag tror du kan gilla.

 22. 9 februari, 2017
  Svara

  Hej!
  Verkar mycket intressant. Har autoimmun sjukdom och försöker ställa om till att äta AIP men kan behöva hjälp för att orka och inte ge upp. Följer Karl Hultén vad gäller AIP. Hittade er via Under vårt tak.

  Letar efter info om er och er kunskap på området men hittar inget tydligt. Finns säkert även om jag inte hittar det direkt. Vad jag undrar över är egentligen vilken kunskap och erfarenhet ni har när det gäller AIP och autoimmuna sjukdomar. Ska jag köpa kursen vill jag gärna veta mer om vad det innebär och om er kunskap och erfarenhet.

  Tack

  • 9 februari, 2017
   Svara

   Hej Linnean,
   Den personliga erfarenhet vi har av AIP är att vi själva har följt det under en längre tid. Jag är utbildad Holistisk Hälso- och Livsstilscoach under Paul Chek. Jag har valt att gräva djupare i kostens och livsstilens inverkan vid autoimmuna sjukdomar eftersom det är någonting som påverkar mig själv och personer i min närhet.

   Vi utgår från Dr. Ballantyne’s bok “The Paleo Approach” var gäller riktlinjerna i vårt program. Hon är en av skaparna bakom AIP och är den som har satt ihop det vetenskapliga underlaget som ligger till grund för AIP. Dr. Ballantyne’s riktlinjer är mer eller mindre samma som Karl Hulténs då han också använder hennes riktlinjer men Karl är mindre strikt på visa saker.

   Ta gärna en titt på vår hemsida http://www.halsasomlivsstil.com där vi delar med oss av en väldans massa hälsoinformation så får du en bättre känsla över vår kunskap.

   • 9 februari, 2017
    Svara

    Tack så mycket Johan!
    Det låter betryggande. Under mina år med MS har jag stött på en hel del som “har hittat MS kuren” men som inte har mer än ytlig kunskap.

 23. 9 februari, 2017
  Svara

  Blev lite förvånad när jag läser att ägg utesluts. Trodde det var det optimala livsmedlet. Har dragits med feber fram och tillbaka i ett halvår nu.
  Läkarna hittar inget. Kan en sån här kurs hjälpa?

  • 10 februari, 2017
   Svara

   Hej Marie,
   Ägg är ett väldigt bra livsmedel ur näringssynpunkt men det kan vara problematisk för en del människor. Ägg är bland annat en av de vanligaste födoämnesintoleranserna. Mer om varför ägg kan vara problematiskt går vi in på i programmet.

   Jag har svårt att säga om AIP och det kostschema vi satt ihop kan vara till hjälp för dig då jag inte vet någonting om ditt nuvarande tillstånd. Men du kan ju alltid vara med och prova och se om det blir någon förbättring.

 24. 16 februari, 2017
  Svara

  Hej,
  Jag skulle vilja veta vad du/ni har för erfarenhet och utbildning/kunskap inom detta?

  • 16 februari, 2017
   Svara

   Hej Maria,
   Se gärna mitt svar till Linnean strax ovanför din kommentar. Där har jag redan svarat på din fråga.

 25. 25 februari, 2017
  Svara

  Hej, blir det fler omgångar av programmet? När i så fall?

  Med vänlig hälsning,
  Åsa

  • 27 februari, 2017
   Svara

   Hej Åsa,
   Vi har inte bestämt ett nytt datum för nästa omgång än. Men om du fyller i din epost överst på sidan så får du ett mail när vi öppnar anmälningarna för nästa omgång.

 26. 25 mars, 2017
  Svara

  Hej!
  Jag har autoimmun hypotyreos och antagligen också hormonrubbning gällande äggstockar och binjurar. Jag har gått hos en näringsterapeut och fått vitaminer och mineraler jag äter dagligen (selen, e-vitamin, magnesium bland annat). Kommer att börja äta Eutyrox (T4) som stöd för sköldkörteln som jag har fått av min läkare på HC. Tror du att detta kostprogram kan hjälpa mig att må bättre? Jag försöker idag undvika gluten, socker, mjölkprodukter men tycker det är svårt att hålla mig strikt. Jag äter för det mesta vegetarisk kost, ibland fisk eller viltkött, hur går det att anpassa innehållet i kostprogrammet? Benbuljongen har jag inga problem med men vill helst inte äta så mycket fläsk-, nöt-, kycklingkött och liknande. Hur går det att kombinera kostprogrammet med T4-medicinering samt kosttillskotten?
  Tack på förhand.

  • 26 mars, 2017
   Svara

   Hej Magdalena,

   Angående din fråga om kött och anpassning så kan du se nedanstående svar till Ingrid. Det svarar nog på din fråga med.

   Gällande att kombinera kostprogrammet med medicinering och kosttillskott så är det bättre du frågar din läkare/näringsterapeut. Vi ser inga hinder med att du skulle göra det då programmet går ut på att äta riktig mat. Vi har haft deltagare med i tidigare omgång med hypotyreos som upplevt goda resultat, men det är självklart individuellt och det är omöjligt för oss att säga ATT du kommer må bättre. Enda sättet att veta är att testa.

 27. 26 mars, 2017
  Svara

  Jag har inte ätit nöt/griskött på 15 år p.ga mina ledbesvär. Däremot äter jag fisk, fågel och numera även lamm som jag testade och det fungerar bra. Har ni mycket gris/nötkött i era recept?

  • 26 mars, 2017
   Svara

   Hej Ingrid,

   Vi använder oss endast av köttfärs när det gäller nöt/griskött (med undantag för det sista receptet som är ett långkok på bog, men det kan bytas ut för den som vill) i våra recept. Vi lämnar det därför upp till var och en att bestämma vilken sorts kött man vill använda. Under föregående omgång av Läkande mat har vi haft med deltagare som inte äter nöt/griskött och har därför använt exempelvis kyckling, kalkon, lamm, viltfärs m.m. istället. Vi har medvetet valt köttfärs så att det ska gå att variera efter tycke och smak.
   Vi har däremot recept med hel kyckling för att få ut både kött till olika recept och buljong.

 28. 18 april, 2017
  Svara

  Hej,

  Jag ammar min 8-månaders. Fasta under amning känns lite ovisst? I övrigt tänker jag att det funkar att följa 30 dagar även för bebis. Gissar att kursen återkommer, bättre att testa vid annat tillfälle? Jag äter medicin för 2 autoimmuna sjukdomar o har länge velat försöka “äta mig fri”. Är en bra bit på väg mot AIP genom gluten o mejerifritt men har en bit kvar och en sån här månad vore perfekt.

  • 18 april, 2017
   Svara

   Hej Sara,
   Fastan i programmet är frivillig eftersom det inte passar alla (vi tar upp lite mer om detta i materialet) och i ditt fall är det inte lämpligt så länge du ammar.
   Vi kommer köra fler omgångar men har ännu inte bestämt när nästa blir, troligen efter sommaren. Vi har haft personer med som ammat och de har inte rapporterat några problem. Ta dig en funderare om du vill vara med i denna omgången eller vänta till nästa.

 29. 18 maj, 2017
  Svara

  Hej,

  Jag är intresserad av att prova AIP och tänker att det skulle vara ett bra stöd med er typ av kurs. Kommer den att finnas kvar ett tag till? Tänker att jag skulle vilja vänta till min semester när jag har mer tid…

  Vänligen,
  Maria

  • 22 maj, 2017
   Svara

   Hej Maria,
   Kursen kommer finnas kvar och du kan påbörja den när du vill.

   Mvh Johan

 30. 24 augusti, 2017
  Svara

  Hej!

  Vad är skillnaden mellan AIP, GAPS och SCD dieten?
  Har Crohns och tänkte börja med SCD men hittar ingen bra svensk information om den. Tänkte om jag kan köra på detta?
  Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Isabelle

  • 26 augusti, 2017
   Svara

   Hej Isabelle,

   GAPS och SCD är snarlika varandra, GAPS är en vidarutvecling av SCD. Skillnaden mellan GAPS och AIP är synen på fibrer och stärkelse. Inom AIP rekommenderas en viss typ av stärkelse (resistent stärkelse) medan det utesluts i inledningen av GAPS, det är den stora skillnaden. Jag har skrivit lite mer om skillnaden här: https://www.halsasomlivsstil.com/antiinflammatorisk-kost-motverka-autoimmun-sjukdom/#Kostprotokoll_vid_autoimmun_sjukdom

   Eftersom vi tror att “sanningen” ligger någonstans mittemellan så har vi slått samman både GAPS och AIP i vårt kostprogram. Inledningen av kostschemat är mer inspirerat av GAPS för att sedan mer gå över mot AIP vad gäller stärkelsemängden. Annars är det AIP som recepten följer.

   Så med andra ord får du testa på både GAPS/SCD och AIP under kostprogrammets 30 dagar. Du kommer då märka vad som passar dig bäst och kan lättare välja vad du vill fortsätta med när de 30 dagarna är slut.

   Mvh Johan

 31. 9 september, 2017
  Svara

  Jag är mitt i cellgiftsbehandling för bröstcancer. Det finns så mycket råd när det gäller cancer så man vet inte vad man ska tro på.
  Kanske är det lite för mycket att fokusera på en kostomläggning mitt i behandlingarna och något som kan komma sedan när jag är färdigbehandlad, när kroppen kan återhämta sig istället. Har ni några tankar om detta?

  • 9 september, 2017
   Svara

   Hej Anna,
   Information om cancer är ett svårt ämne att navigera och precis som du säger finns det så mycket råd att det är svårt att veta vad man ska tro på.

   Mina tankar är: Om du är motiverad och har ork att genomgå en kostomläggning under behandlingen tror jag att det är en lika bra tid som någon. Men om du inte känner dig motiverad att göra det nu eller att behandlingen tar för mycket på krafterna så bör du avvakta. Det krävs ändå en del ansträngning att följa vårt kostprogram, men förhoppningsvis ger det mycket i retur. Så du får helt enkelt känna efter och gör det som känns bäst för dig.

   Önskar dig all lycka till med behandlingen!

   /Johan

 32. 10 september, 2017
  Svara

  Är deg ok att byta köttet mot fisk och fågel? Äter inte ko, fläsk och vilt.

  • 11 september, 2017
   Svara

   Hej Karin,
   Jadå, det går bra att byta ut mot fisk och fågel.

 33. 11 december, 2017
  Svara

  Hej! Funkar det även med de som har Helicobacter pylori?

  • 11 december, 2017
   Svara

   Hej,

   Ja det gör det. Kursen innehåller dock inte några speciella anpassningar för vad gäller H.Pylori, men eftersom kursen är baserad på enbart riktig mat ser jag inga problem.

 34. 11 december, 2017
  Svara

  När börjar kursen och vad kostar det?

  • 11 december, 2017
   Svara

   Hej Alexandra, du kan påbörja kursen när du vill. Men om du hellre vill köra i grupp med andra planerar vi en ny gemensam kursstart i början av 2018.

   Kursen kostar 999 kr.

 35. 23 december, 2017
  Svara

  Hej.
  Jag har svåra buksmärtor. Problem med matsmältningen. 6 år sen fick jag diagnos ulcerös kolit, men läkare undrar nu om det är Crohns sjukdom. Jag undrar om er kurs skulle hjälpa mig mot denna hemska sjukdom?😐

  • 29 december, 2017
   Svara

   Hej Nika,
   Tråkigt att läsa om dina problem. Det kom nyligen en studie som visar på att AIP (vilket är det kostprogram vi använder i kursen) kan ha positiva effekter för personer med IBD så som Chrons och Ulcerös kolit. Så svaret på din fråga är ja, vår kurs kan hjälpa men vi kan så klart inte ge några garantier. Du kan läsa mer om studien gjord på AIP och IBD här nedan men i korthet så visade studien att 73% av deltagarna (11 av 15 pers) helt blev av med sina besvär efter 6 veckor. Läs mer här: https://chriskresser.com/aip-for-ibd-the-paleo-autoimmune-protocol-and-inflammatory-bowel-disease/

 36. 1 januari, 2018
  Svara

  Tack så mycket Johan. Undrar bara om ägget är utesluten i diet.

 37. 1 februari, 2018
  Svara

  Hej! Bara så jag förstår rätt så finns det inga ägg i era recept? Korrekt? Anna

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *